Ksantan gumi (prah) - xanthan gum
Kasnatan gumi je naravni polimer polisaharidov, ki se ga uporablja kot regulator viskoznosti, gelirno sredstvo ali stabilizator emulzij v kozmetičnih (kreme) in prehranskih izdelkih (pudingi).
Pakiranje: 100 g in 400 g
KSANTAN GUMI
Gelirno sredstvo in stabilizator v kozmetičnih izdelkih ter živilihDelovanje in uporaba
Ksantan gumi že pri zelo majhnih dodanih količinah v vodno fazo možno poveča viskoznost (gelira). Gumi pomaga skupaj z emulgatorjem, da imajo kreme in losjoni (kozmetika) ter jogurti, pudingi in omake veliko bolj stabilno emulzijo ter gladko prijetno strukturo. Uporaba ksantan gumija je dovoljena tudi v naravni in ekološki kozmetiki.
Ksantan gumi je anionski naravni polimer, ki vsebuje visoko molekularno težo naravnih ogljikovih hidratov (polisaharidov). Nastane pri fermentaciji sladkorja s pomočjo bakterij "Xanthomonas campestris". Ker je sposoben vezati velike količine vode (gelirati) se ga uporablja kot regulator viskoznosti, gostilo, gelirno sredsvo in stabilizator emulzij v prehranski (pudingi) in kozmetični industriji (kreme, šamponi, losjoni). V hladni ali vroči vodi tvori viskozne pseudoplastične raztopine. Deluje sinergistično z ostalimi gumije, naprimer guar gumijem.
Splošni napotek za uporabo v kozmetiki (priprava kreme/losjona):
Ksantan gumi se doda v vodno fazo pred segrevanjem. Potrebno je počakati nekaj časa, da gumi v celoti gelira (30 - 60 min). V primeru, da ga dodajamo kot stabilizator emulzij je učinkovit že pri zelo nizkih koncetracijah pri okoli 0,1 do 0,2 %. Če dodajamo kot gelirno sredstvo je priporočljiv dodati nekje od 0,4 do 0,5 %, lahko tudi več, naprimer do 1 %. Po dodatku v vodni fazi nastanejo aglomerati (kepice), ki se jih enostavno in uspešno razbije z paličnim mešalnikom. Druga možnost je , da gumi počasi stresate v vorteks med mešanjem s paličnim mešalnikom.
Splošni napotek za uporabo v prehrani (priprava omak/pudingov):
Ksantan gumi se doda v katerikoli zmes, ki vsebuje vodo. Uporablja se ga got gostilo za jogurte, pudinge in razne omake. Lahko se ga uporablja tudi pri izdelavi sladoleda za bolj gladko in nežno teksturo. Po dodatku v zmes je potrebno počakati nekaj časa, da gumi v celoti gelira (30 - 60 min). V primeru, da želimo malo zgostiti, ga dodamo približno 0,1 do 0,2 % (redka omaka), za bolj goste zmesi pa do 0,7 % (največ 1 % - zelo gosta omaka). Po dodatku v vodni fazi nastanejo aglomerati (kepice), ki se jih enostavno in uspešno razbije z paličnim mešalnikom. Druga možnost je , da gumi počasi stresate v vorteks med mešanjem s paličnim mešalnikom.
Priporočena uporaba:
• Kozmetične kreme, (emulzije z voda v olju): 0,10 - 0,50 %
• Vodni geli: 0,60 - 1,0 %
• Prehrana - omake/pudingi: 0,10 - 0,70 %
Namig: Ksantan gumi svojo viskoznost hitreje doseže v topli vodi. Meša se tako s hladno kot toplo vodo.
Izdelek je preverjene kvalitete.
Podatki
- Tip izdelka
- Prah
- Osnovno pakiranje
- 100 g
- INCI
- XANTHAN GUM
- CAS
- 11138-66-2
- Posebnost
- Viskoznost: 1400 - 1600 mPa s (1% raztopina v 1% KCl) Brookfield, sp. 3, 60 rpm, 25°C
- Vrsta vonja
- Brez vonja
- pH
- 6,0 - 8,0 (1% raztopina)
- Izgled
- Beige prah
- Število E
- E415
- Certifikati
- Ecogea Natural
- Vegansko
- Da (preverila Ecogea)
Morda vam bo všeč tudi
Rastlinski vosek (prah) - hydrogenated...
Kupci, ki so kupili ta izdelek, so tudi kupili: